De første dagene i Afrika...

20. sep. 2010

 

 

 

Etter å ha landet uten bremser og med tendenser til panikk, havnet jeg omsider i Livingstone. Og etter å ha fått ordnet dobbelt business visum for 30 dager, ble jeg hentet av Cara på flyplassen. En herlig gjeng møtte meg på lasteplanet på pick-upen. Det var bare å hive bagasjen på planet og stable seg plass mellom andre frivillige. De fleste engelske, ei fra Sverige og meg selv. Varmen var hinsides og det var faktisk deilig å sitte på planet og kjenne vinden. Og etter 10 minutter ankom jeg Mosi oa Tunya  National Park.

 

Standarden er vanlig afrikansk. Enkel, ingen aircondition, men wc og en dusj med et usedvanlig dårlig trykk. Så en skal ha litt tålmodighet når en skal dusje her. 11 stykker skal dele ett bad. Det finnes et annet dusjområdet her også , men på kvelden kan man risikere å forsere et par flodhester før man kommer frem. Så det er jo ikke akkurat uten fare. 

 

20 minutter etter ankomst fikk jeg tilbud om å bli med på en løvevandring som turist. Og jeg takket gladlig ja, selv om kroppen føltes som den hadde fått skikkelig juling etter 30 timer på reisefot. På med lettere klær, solfaktor 30 og klar for møte med guiden Lackin. Etter å ha gjennomgått sikkerhetsreglene, satt vi oss i bilen for å kjøre ut i bushen. Og der ventet 4 handlere og de tre løvene Rwanda, Ruma og Rufiji; 3 søsken på 15 mnd.

 

Jeg må si at starten på oppholdet var supert! Å klappe en løve føles faktisk ganske mektig. Å gå med tre stykker rundt i den afrikanske bushen; enda mektigere! Etter en flott tur på en times tid, dro vi tilbake til Boma for litt mat og drikke. På vår gå - tur hadde en av guidene; Moaaris, filmet det hele og dette ble vist for alle etter turen. Og selvfølgelig måtte jeg kjøpe dvd`n som viser min første gåtur med løvene?..

 

Krabbet i seng litt før 21 og sovnet momentant. Heldigvis er det kjølig om natten, så det var en god natts søvn som gjorde godt for en sliten kropp. Opp 06.00 dagen etter ? og nå er det 30 dager med jobb som står foran meg.

 

Cara, som er lions ? and  volunteers manager, viste meg rundt på området og i nasjonalparken. Dette er ikke et sted man kan gå rundt på tur som i våre norske skoger? Skal man ut på egenhånd her, må man alltid ha med seg en speider til å sjekke området. Det er mange farer. Her kan man møte på bøfler, flodhester og elefanter. Bavianene kan være aggressive og lever tett rundt husene. Apene er notoriske tyver, så man kan heller ikke legge fra seg verdifulle gjenstander utenfor huset. Så noen forhåndsregler er verdt å ta i området her?

 

Etter omvisningen og litt info møtte jeg Nicki, en av de andre ansatte, som forklarte meg om prosjektet. Dette bevaringsprosjektet er delt i 4 stages og her jobber vi med stage 1. Dette består av å gå med løvene i bushen slik at de blir vant til miljøet. Dette er for å gi de en best mulig start til det voksne livet og her er de til de er rundt 2-3 år. Etter at løvene fyller 18 mnd. har de ikke lenger menneske kontakt. På dette stadiet er de for farlige for mennesker og de tas med ut på jakt trening ved hjelp av biler.

 

Jeg var også så heldig at jeg fikk være med ut til et område utenfor selve nasjonalparken som heter Danbwa.  Der holdes 10 løver og alle er over 21 mnd.  Her skulle alle innhegningene rengjøres og så skulle vi ta med 4 løver ut på jakttrening. En fantastisk opplevelse! Vi kjørte regelrett inn i solnedgangen med løvene og lot de vandre rundt for å se om det var noe å jakte på. Denne gangen ble det ingen jakt, men 3 timers kjøretur med løver og en fantastisk solnedgang er ikke å forakte!

 

Hjemme kl 19:30 og middag som ventet. Kjempesliten og kjempefornøyd!!! En ting som gjør alt litt lettere her, er tilgang på nettet og Skype! Det er godt å prate litt på kveldene med de en er glad i hjemme i Norge. Savnet blir litt mindre da?. Selv om dagen går fort, så er det lenge å være borte og hjemmelengselen kan hogge litt tak av og til?.

 

Dagen i dag startet med rengjøring av bur og så en velfortjent frokost. Det er deilig og svalt på morgenen, men utover dagen blir det utrolig varmt! Klokken 10 dro vi av gårde med to løver på 10 mnd. Dette var vår første opplæringstur med løvene og Cara fortalte hvordan vi skulle dominere dem og handle dem hvis de oppførte seg ?nasty?. Vi tok med Bisa og Bemba på tur ned til elven så de kunne bade og leke. Og vi hadde det helt herlig alle sammen!

 

Men  - med + 35 varme grader og med litt for lite væske ? så kommer dehydrering snikende? Så det ble min skjebne i dag?.. Etter tre timers vandring med løvene og med en varme som et visst sted, endte jeg sengeliggende og ute av stand til å gjennomføre ettermiddagsøkten. Men etter flere liter vann og litt salter er formen bedre og i morgen står vi foran en spennende dag! Veterinæren skal bedøve alle løvene i Danbwa. Alle skal merkes med halsringer med sendere og 2 skal opereres. Og alle vi skal hjelpe til underveis!

 

De få dagene jeg har vært i drift her har vært innholdsrike og spennende! Hvis alle de andre dagene fortsetter på samme måte, blir dette en opplevelse som vil huskes for resten av livet. Jeg skal bli her uten avbrudd en uke eller to. Men så er Victoria Falls som står for tur. For 10 US dollars kan jeg se ?one of the seven natural wonders? og med en avstand på kun 10 km fra byen, så MÅ jeg bare få med meg det! 

 

Så får jeg bare se hva dagene bringer. At jeg holder meg frisk og at jeg har lært at væske er viktig?.. Klokka er litt over 20 og vi holder samme tid som hjemme. Jeg skal snart krype til køys og la kroppen hvile. Jeg skal holde dere oppdatert og dele reisen så godt jeg kan! Men så langt kan jeg si èn ting; denne reisen anbefales! Og forresten; rett før jeg sendte bloggen, tuslet to flodhester inn i hagen?. For en opplevelse!

 

 

 

8 kommentarer

Ellen

20.09.2010 kl.22:43

Ser bra ut Gro. Glem hjemlengsel. Her er det ved det samme. Kos deg masse.

Elisabeth Ass

20.09.2010 kl.23:51

Spennende lesning, Gro! :) Du er heldig! Ta med deg en løve hjem igjen da! Har mange fine solnedganger den kan vandre i her! ;)

Stine Eriksen

21.09.2010 kl.20:33

Åhhh...ser bare så spennende ut..nyt opplevelsen Gro..!

Esther

22.09.2010 kl.00:50

Så tynne disse løvene er da.............

Anette

22.09.2010 kl.08:08

Blir spennende å følge bloggen din videre:) Du har en opplevelse for livet her! Heldig du :) Lev og opplev - Enjoy:) :)

Torun Kolstad

22.09.2010 kl.15:02

så utrolig spennende å lese!! skulle ønske jeg å var med!

gleder meg til å høre om alt og bilder når du kommer hjem å! :)

Nyt livet videre Gro, dette fortjener du!

Liv Bodahl

22.09.2010 kl.16:55

Dette høres jo helt fantastisk ut. Det må være ei tøff som deg. Du har jo en kjempeerfaring fra Langedrag.

Jørgen Bosnes

22.09.2010 kl.20:29

Hei Gro, takk for fine skildringer fra Zambia! Vi vil gjerne få legge ut en lenke til bloggen din på Norge Zambia Vennskapsforenings hjemmeside - www.norwayzambiaassociation.org - hvis du ikke har noe i mot det. Fint om du kan gi meg beskjed på jbosnes[at]gmail.com. Hilsen Jørgen Bosnes

Skriv en ny kommentar

hits